Народното събрание изслушва министър-председателя Кирил Петков в петък. Той ще представи

...
Народното събрание изслушва министър-председателя Кирил Петков в петък. Той ще представи
Коментари Харесай

На живо: Парламентът изслушва Кирил Петков за Северна Македония

Народното заседание изслушва министър-председателя Кирил Петков в петък. Той ще показа пред депутатите информация за резултатите от визитата на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски у нас.

Заседанието на Народното събрание стартира в 9 ч. Може да го следите тук:



Въпросите към Петков бяха заложени от някогашните външни министри от ГЕРБ Екатерина Захариева и Даниел Митов. Те попитаха дали „ значимите неща за България ще останат на втори проект “, защото съгласно тях министър председателят не сложил въпроса за регистриране на българите в Конституцията на Северна Македония.

" Димитър Ковачевски е от 1 седмица министър председател на Северна Македония и от тези 8 дни 4 прекара с българското държавно управление. Показа предпочитание да се свърши работа. Министрите, които пристигнаха, бяха един огромен брой и за един ден имахме големи напредъци по доста от сферите. Подписахме 3 меморандума, които бяха в доста основни браншове – земеделие, дребни и междинни предприятия и кулоар №8 – железницата София-Скопие ", отговори Петков.

" По никакъв метод не пренебрегваме или слагаме на по-нисък приоритет българската позиция, дори в противен случай. Говорихме и по значимите тематики за нас – като правата на мак българи в Северна Македония. За първи път от доста дълго време Ковачевски сподели, че не вижда проблем с вкарването на българите в тяхната Конституция. Не сложи период, само че го сподели за първи път ", добави той.

" За мен стана ясно, че до момента в който доста заявления са били казвани от двете страни на границата, същинската работа не е била свършена. Работните групи ще работят не на база заявления, а на база на действителни резултати. Дори в историческата комисия потвърдиха, че ще имат 4 срещи в идните месеци, а сред тях ще работят още по-интензивно. Няма да променям членовете на историческата комисия. Мисля, че всичко това, което изброих, е добре свършена работа за последните две седмици ", съобщи Петков.

Бойко Рашков - министърът на вътрешните работи - ще дава отговор на въпрос по отношение на агресивното държание на участници в митинга на " Възраждане " пред Народното събрание на 12 януари и взетите от Министерство на вътрешните работи ограничения.

Министърът на защитата Стефан Янев ще отговори на запитване за ролята на Министерството на защитата по запазване държавната граница и поддържането на предпазената инфраструктура, както и за взаимно употребяваните военни бази на територията на България.

В дневния ред за петък депутатите би трябвало да обсъдят на първо четене промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, импортирани от Министерски съвет. Кабинетът предлага цялостна деполитизация в учебно заведение.

В плана е заложена възбрана за реализиране на политическа и партийна активност в системата на учебното образование и обучение. При осъществяването на своите функционалности педагогическите експерти би трябвало да са политически неутрални, условието за политически неутралитет и възбрана за политическа и партийна активност ще важат също за началниците и чиновниците в Регионалното ръководство на образованието.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР